suveyda

nushirevan
Bugün itibariyle gösterime giren bir Mesut Uçakan filmi.



Konusu ise kısaca şöyle: Hadim adındaki 11 yaşındaki bir çocuk, dedesi gibi hafız olmak istemektedir. Ancak bu amacı, harf inkılâbı yapan genç cumhuriyette herkesin kafasını karıştıracaktır.


Film, anlaşılacağı üzere harf inkılâbı üzerinden bir sistem eleştirisi getiriyor.
Örneğin fragmandaki köy kahvesinin adının değiştiği sekansta, "artık mecbur bu harfleri kullanacağız" dendikten sonra cevaben mantıklı bir soru geliyor: "tamam da eskisi de kalaydı ya?" Doğrudur çünkü. Eğer bir radikalizm amacı gütmüyorsa Bu tür dönüşümler pattadanak yapılmaz. Ad değiştiren kanalları düşünün. Yeni gelen logolarını eski logoların altına koyarlar, zamanla oranlar değişir ve eski logo kaybolur. Garanti bankası demiyorsunuz bu yüzden. Bankanın adı bbva olduğu halde garanti bbva olarak telaffuz ediyoruz. Bir süre sonra muhtemelen bu da değişir. Yine fragmanda görülen "ben hafız olmak istiyom" kısmında, cumhuriyet öğretmeni "çocuklarınızı okula gönderin hakim olsunlar, asker olsunlar, memur olsunlar" diyor köylüye. Hadim'in sorduğu soru, tam bir sistem eleştirisi çünkü. Hadim "ben hafız olmak istiyom" diyor çünkü sistemin onu hafız yapabilecek donanımı ve insan kaynağı yok.
hakim olan pastoral doku, sizi filmin içindeki döneme çekiyor. Diyaloglar ve oyunculuklar zaman zaman sırıtsa da Sinematografik açıdan gayet başarılı buldum. Puanım: 6.5/10
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol