savaşta bilgi mi üstündür kılıç mı

erbakanin adami
Aynı soruyu 15.-16. hatta 17. Yüzyılda sorsanız mutlak cevap kılıçtı. lakin 19. yüzyıldan itibaren bilgisi olan teknolojisi olan savaşta üstün oluyor.

Bir milletin asıl gücü tankı, topu, tüfeği değil; imanlı ve inançlı gençleridir
tor
Bilgi güç olarak herşeyin üzerindedir. Kılıcı, silahı bilgi olmadan yapamayız.
Silahı cahil bir insanın eline verirseniz ne olur? Hiç düşündünüz mü? Silahı da bilgi kullanır.
E o zaman burada şair bilgiyi destekliyor.
munazaraci
Bir kere savaşta her zaman kılıç üstündür. Savaş; devletlerin diplomatik ilişkilerine keserek giriştikleri silahlı mücadeleye denir. Savaşın anlamında silahın önemi çok bariz bir şekilde vurgulanmıştır. Gelin bir de silahın anlamına bakalım. Silah; saldırı ve savunma amacıyla kullanılan savaştır. Gördüğünüz gibi savaşta en önemli unsurlar olan saldırı ve savunma silahın anlamında belirtilmiştir. Buradanda anlayacağınız üzere savaşta bilgi üstündür.

Gelin biraz geçmişe dönelim. Çok eskiden Türkler ve Çinliler tarafından kullanılan barut günümüzde havan, obüs, bomba atar, tüfek vb. silahlar olarak değişik vasıflarda farklı yerlerde kullanılmak üzere gelişim sağlamıştır. Ve bunun etkisinde savaşlarda çok net bir şekilde görülmüştür. Mesela bir örnek Kosova Meydan Muharebesi veya Fatih Sultan Mehmed Han tarafından yapılan İstanbul un Kuşatılmasında toptan büyük ölçüde yararlanılmıştır.

Kurtuluş Savaşında Seyit Onbaşının 250 kiloluk gülleyi kaldırması bilgisi sayesinde mi yoksa gücü sayesinde midir? Tabiki de gücü sayesindedir. Yok şu tarafından tutarsam daha hafif olur yok buradan tutarsam daha hızlı olurum düşüncesiyle mi kaldırdı? Yoksa vatanı için var gücüylemi kaldırdı?

Eski dönem savaşları düşünün A ordusunun elinde bir çeşit silah ve bu silahı en iyi şekilde kullanacak bilgiye sahip. B ordusu sadece silah kullanmayı biliyor fakat ellerinde tanklar, bomba atarlar, ve A ordusundaki silahlardan var. A ordusu strateji yapıp etrafı ı kuşatıyor. Ama düşünün B ordusu bir tank atışı yapar birde bomba atar. Püff.... 50 kişi ölmüş bile.

300 spartalı ve 700 tespialı asker tam 250 bin kişilik Pers ordusunu yenmiştir.

Matematiksel olarak baktığımızda bir kişi başına 250 asker düşüyor. Bir insanın 250 insanı öldüre bilmesi bilgisi sayesinde mi yoksa gücü sayesinde midir? Hepimiz de tahmin edebiliriz ki gücü sayesindedir.


Eski dönemde Osmanlı İmparatorluğu yıkılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu bilgi eksikliğinden mi yoksa silah ve asker eksikliğinden dolayımı yıkılmıştı. Hepimiz de hatırlıyoruz ki silah ve asker eksikliğinden yıkılmıştı.


Gelin arkadaşlar kendimizi kandirmayalım. Savaşta kılıcın üstünlüğünü kabul edelim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol