rusya-ukrayna savaşı

nushirevan
Sebeplerinden bağımsız olarak, her iki tarafın da haklı duruma düşebileceği pozisyonlar barındıran iki ucu tükürüklü değnek. Şimdi X ve Y ülkesi var. Y ülkesine Z ülkesi gelip, "X sana saldırabilir, al sana silah!" diyor. Çünkü X çoğu zaman bu pasif agresif bir tavır içinde Y'ye karşı. Aslında hepimiz biliyoruz ki Z aslında X'ye düşman,Y'yi de maşa olarak kullanıyor. Y bu pozisyonu kendince kabul ettiği anda, savaşın fitilini ateşlemiş oluyor.

X diyor ki "Y silahlandı, kime ve neye karşı? Kabul etmiyorum ve daha fazla silahlanmadan, tehdit gücünü arttırmadan ben saldırıyorum!"

Y diyor ki "Ben ülkemi savunacağım, senin askerlerin benim topraklarıma girerse öldürürüm!"

Z diyor ki "Koçum benim Y! ben hep senin arkandayım, vur!"

Tahmin edebileceğiniz gibi X=Rusya, Y=Ukrayna, Z= Nato (abd)

Rusya, Ukrayna'nın Nato tarafından silahlandırılmasından bir anlam çıkarmakta haklı. Öte yandan ukrayna'nın da özgür bir devlet olarak elbette silahlanabilme özgürlüğü var. Rusya'nın bir vilayeti gibi, uzaktan kumanda edilmeyi kabul etmeme iradesi ortaya koymuş. Her iki taraf da haklı! Örneğin önümüzde bir Yunanistan örneği duruyor. Yunanistan, parasıyla silah satın alabilir ve envanterini güçlendirebilir. Ama bunu z'den hibe edilen silah ve mühimmatlarla, Türkiye sınırında yapması manidar. Türkiye sınırına yine Z destekli askeri yığınak yapıyor. Şimdi biz kalkıp Dedeağaç'a girersek, Rusya gibi işgalci mi olacağız? Haksız olan Z, yani Nato, yani neo-amerikanlar! Tavrımızı bundan yana koymalıyız bu mücadelede. "Ne ukrayna'dan ne rusya'dan vazgeçmeyiz" doğru stratejidir bu yüzden. Çünkü asıl düşman kuklacı z!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol