ramazan ayı

can
Onbir ayın sultanı.bir ay boyunca oruç ve dini ibadetlerin bolca yapıldığı içinde 1000 aydan daha hayırlı bir gecenin bulunduğu ay.
nushirevan
(bkz:oruç)

oruç tutarken ilk iki gün çok önemlidir. metabolizmanızın alışık olduğu su ve şeker, kısıtlanmaya başladığında şiddetli baş ağrıları görülebilir. bu ağrıların şiddeti yüzünden orucunuzu bozmayın çünkü bu geçici bir durum. muhtemelen 3. günde metabolizma hızınız yavaşlayacak ve bu kısıtlı verimi kabullenecektir. ramazan ayının başının zor, son günlerinin kolay geçtiğini hissetmemizin sebeplerinden biri sadece. bu dönemi kolay atlatmak için, ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde bol su içmeye alıştırın kendinizi. şekeri de git gide azaltın. bu durum orucun ilk günleri vücudun isyanının şiddetini azaltır.

öte yandan sahurda olabildiğince hazmı kolay ve az yemek, iftarda yemek süresini uzatmak da faydalıdır. sahurdan sabaha kadar mideniz ne kadar az çalışırsa, akşama kadar açlığınızı o kadar az hissedersiniz. sahurda hazmı kolay ve az şeyler yerseniz, akşama kadar tek ihyacınız kaybettiğiniz enerji olur. vücudunuz bu enerjiyi yağları yakarak sağlarken, ramazan sonunda fit bir vücuda da kavuşmuş olursunuz. iftara mutlaka mideyi yormayacak çorba gibi şeylerle başlamak faydanıza olur. sıvıdan katıya doğru bir çizgi izlediğinizde midenizin daha rahat çalıştığını göreceksiniz. Yine doyuma ulaşmadan sofradan kalkmanız gerektiğini söylememe gerek yok herhalde.

***

Sasani hükümdarlarından Ardşir Babegân, hekimine "Bir günde ne kadar yemek yemeli?" diye sordu.

Hekim:
- Üçyüz gram kadar yeter, dedi.

Babegân:

- Bu kadarcık şey insana ne kuvvet verir ki? diye bunu az bulunca, hekim şu karşılığı verdi:

- Bu kadarı seni taşır. Bundan fazla olursa, sen onu taşırsın.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol