otokrasi

karambol
Otokrasi, kavramının tanımıyla giriş yapalım.
Kelimenin kökeni Yunanca'dır. “Oto” kendiliğinden, kendi gibi anlamları barındırır. “Krasi” ise hükmetmek olarak tanımlanır.
Bu iki kelimenin birleşiminden doğan otokraside yönetici, bütün siyasi yetkileri tek başına elinde bulundurur.
O kadar güçlenir ki; kanunları, yargıyı ve dahi devletin tüm mekanizmalarını kontrol eder. Monarşiden farkı; yetki babadan oğula geçmez.

Türkiye'de bir monarşi ve otokrasi aşkı olduğuna inanlardanım. “Demokrasi” kavramını özümsemeyen toplumların demokrasiyle yönetilmesi imkansızdır. Çünkü demokrasinin kendilerine sunduğu nimetlerin neler olduğunu bilmeyen, kodlarında monarşi olan toplumların demokrasiyi kabullenmesi zordur. Bundandır ki; Türkiye gibi ülkelerde yurttaşlar hep bir kahraman arar. Bir lideri baş tacı yapma arzusu ağır basar. Bir doktrin ya da sistemin öğretileri yerine, liderin iki dudağından çıkacak kelimelerle geleceğini tayin eden milletlerin karanlıktan çıkma şansı yoktur. Şu artık evrensel bir gerçektir ki otokrasi ve monarşi bu yüzyıllarda yaşayanları yönetmeye uygun bir sistem olmaktan çok uzak. Israrla bu yönetim tarzını seçenler, elbette en büyük zararı yine kendileri görecektir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol