öğrencilere kaynak kitap aldırmak

pluton
sıkıntılı bir konudur kendileri, özellikle dershanelerin kapatılmasından beri meb öğrencilere kaynak kitap aldırılmasını istemiyor. Ders kitaplarının çok muazzam(!) hazırlandığını iddia eden meb öğretmenlerin kaynak kitap 'tavsiye' etmesini dahi suç olarak kabul ediyor. hele okulunuzda birde etkileşimli tahta yoksa tadından yenmeyecek bir durum.
sonra müfettiş gelip başarı niye düşük diyor.
(bkz:a kind of silliness)
mahur
Aman kimse duymasın, çok yasak falan deyip deyip öğretmenlerin geri kalmadığı durumdur. Devletin kitaplarının güzel olduğunu ama yetersiz olduğunu söylüyorlar. Peki bende soracağım sen ne güne varsın? Eksikleri tamamlamak için olabilir mi acaba ? İşin kolay yolu demiyorlar da böyle kılıf uyduruyorlar. Öğrenciye kim oturup, uğraşıp da alıştırma yapması için ödev hazırlayacak. Herkes bastırsın parayı alsın kitapları. Oda zahmet edip sayfaları söylesin, yeter o kadar.
1
merdumgiriz merdumgiriz
hocam her eksikliği gidermek için öğretmenlerimiz elinden geleni yapıyor zaten. buna okulun fiziki bakım onarımıyla ilgilenmek de dahil. fakat konu bu değil. sınıf mevcudunun fazla olduğu bölgeleri ele alırsak, ki türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinde bile sınıf mevcudu en az 30 iken, öğretmen bu koşullar altında neye, nasıl yetişsin? öğretmenin görevi eğitim süreci içerisinde kullanacağı materyali üretmek. ders kitabı yazmak değil. mantıklı olan komisyon üyelerinin özenle seçilmesi midir yoksa her konuda olduğu gibi bu görevi de öğretmenin üzerine yıkmak mıdır?
mahur
Bence sorun hiç bir konuda öğretmenlerin fikrinin alınmaması. Kitaplar yetersiz diyorlar kimse birşey yapmıyor. El yazısı çıkarttılar, sonra kaldırdılar. Oyuncak sanki. Şimdi önce tatil, sonra tatil gibi birşey cıktı. Bakalım o ne olacak. Birşey yapmaya çalışıyorlar, ama işin içindeki öğretmenlerin fikri alınmıyor. Deneysel bir eğitim sistemimiz var diyebiliriz. Insallah sonunda deneye deneye bulabiliriz.
1
merdumgiriz merdumgiriz
el yazısının kaldırılması bence isabetli bir karardı. okuma yazmaya yeni başlayanlar için çok sıkıntılı bir durumdu. kendi yazdıklarını dahi okumakta güçlük çekiyordu öğrenciler. ileri seviyedeki sınıflarda uygulanması daha doğru olur. "tatil" düzenlemesine alışmak belki bizler için zor olacak fakat çocuklar için yine olumlu bir karar gibi görünüyor. eski düzende okul çok uzun sürüyor, tatile ihtiyaç duyuluyordu; tatiller ise fazla uzun geliyor, bilgilerin unutulmasına yol açıyordu. danışılmadan alınan kararlardı, danışsalardı daha uygun olurdu. o noktada katılıyorum.

kitaplar konusuna geri dönecek olursak "kitaplar yetersiz" diyoruz evet ama bir şey yapması gereken biz değiliz, biz zaten elimizden geldiğince materyal hazırlamaya çalışıyoruz. bir şeyler yapması gereken talim terbiye kurulu. bu kurul bunun için var. bu eleştiri, tembelliğe bahane olarak algılanmamalı. sistemde bir açık varsa o açık eleştirilmelidir. çünkü bu, o açığı kapatmaya yönelik yapıcı bir eleştiridir. "böyle gelmiş böyle geçer, öğretmenler bunu da idare ediversin" mantığıyla bugünlere kadar gelmişiz zaten. geleceğe de aynı şekilde yürümeye devam edersek olduğumuz yerde sayarız. öğretmenler artık kendi sorumluluk alanlarına dahil olan konular üzerinde kendilerini geliştirmeli. eğitim-öğretim hizmetlerini yürütmesi gereken tek kişi öğretmen değildir. bu hizmetlerin yürütülmesinden, okul müdüründen tutun devletin en başındaki kişiye kadar herkes sorumludur. sorumluluğun tamamı veya büyük bir kısmı sadece öğretmene yıkılırsa, bu hizmetlerin bir verimliliği olmaz.

konuyu da fazla uzattım gibi ama bir iç döküş olarak kabul edip mazur görürseniz sevinirim. iyi geceler :)
nurse
Bence güzel bir uygulama değil. Ben ilk okuldayken böyle durumlarda anneme- babama hiç söylemezdim. Kıyamazdım çünkü istedikleri kitap en aşağı 70 tl idi. Tamam ordan destek alınanilir ama ordan ödev vermek sınıfın içinde özel bir grup oluşturmaktan başka birşey değil. Kitabım yok diye eksi verirdi. Gerçekten o tarz öğretmenlere gıcık oluyorum. Valla o kitabı almadığım için başarısız olduğumuda hatırlamıyorum..
timurlenk
öğretmenlerin çoğu zaman şu kırtasiyeden bu kitabı alın dediği, öğrenciye zerre yararı olmayan olay. çoğunlukla kırtasiye ve öğretmen arasındaki anlaşmadan dolayı kitap(lar) önerilir. üniversitede ise durum bambaşkadır, hoca kendi kitabını size direkt olarak zorla satabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol