muhabbet kuşu

nushirevan
Evde bakılması kolay bir kuş cinsidir. Masrafsız, emeksiz, ilgisiz bile bakılır. Yemini, suyunu, taşını koy.. Bakım yapmasan bile kendine bakar. Ha, bakarsan sana arkadaş olur, evin neşesi olur, yaramazı olur o ayrı.

Üniversitede öğrenci evine bir tane yavru bulduk. Yavru o kadar küçüktü ki avucumuzun içine sığıyordu. Çok sevdiğimiz köfteci bi dayı vardı mahallede. Dedik ki avucuna koyalım, ilk olarak nasıl hitap ederse adı o olsun. Misal ayyy mı dedi, adı ay olacak. Harika bişey bu filan dese adı harika bir şey olacak.. Neyse eline verdik bunu, alır almaz "aaa şerefsiz!" demesin mi? E söz sözdür adını şerefsiz koyduk. Şerefsiz aşağı, şerefsiz yukarı baya baya eğittik de hayvanı. Kafessiz yaşıyor, pencere açık oturuyor, omuzumda pazarı geziyordu. Ben ne yersem gelip "bismillah" diyor sofraya oturuyordu. Yıkanma zamanı mı geldi? Koyuyordum bir bardak ılık su, bardağın kenarlarına bacaklarını yerleştirip duş keyfi yapıyordu. Konuşmayı da biliyordu. Bir keresinde saydık 21 kelime dağarcığı, 4-5 kalıp cümlesi vardı. Tabi doğal olarak kendi adını ezberledi şerefsiz. Bir defasında misafirim geldi. Aa ne güzel filan diyor evcil ya? Tam bu "konuşuyor mu?" demesine kalmadı adamın kulağına "şerefsiz! s... git! şerefsiz seni!" demesin mi? Adama "abi şerefsiz hayvanın ismi" dedik "hadi lan özel ögretmişsiniz" diyip alinganlik etti, çıktı gitti.

Beslemek isteyenlere tavsiyem şudur: İlk olarak bu hayvanın evdeki gürültü seviyesi ile yarıştığını unutmayın. Hararetli bir tartışmanin ortasında taraflar sesini git gide yükselten kuşa "aaa sen de bi dur be!" çıkışı yapması doğaldır. Ev sessizse çok bunaltmaz. Gürültü varsa ortalığın anasını ağlatır.

İkincil olarak, eğer ele gelmesini, kafessiz yaşayabilmesini istiyorsanız kafesine yem koymayacaksınız, elinizden yiyecek. Bunun tekrarları, hayvanın size sadakatini arttırıyor. Kuş, cam açık olsa bile sizi bırakamıyor.

Bakın çoğu kişi bunu söylemez: Konuşturmak isterseniz, zaten istemeseniz bile 2-3 ay sonra konuşmaya başlayacaktır. Kuş, tamamen evcilleştiğinde özel bir kusma olayı gerçekleştirir. Bu istifra sonucu kuş, boğaz yapısını insan diline evrimleştirir. Böylelikle önceden c, ş, ç gibi söyleyebildiği harflerden daha fazla ses çıkarabilecektir. Yalnız unutmayın! Bu evrimi gerçekleştiren kuşlar, kolay kolay çiftleşmez. Çünkü bu aşamadan sonra evin bir bireyi olmakla kalmaz, kendisini insan zanneder, aranızda bir hiyerarşi kalmaz. Kafasında "ben de bir bireyim, ben de seninle eşitim" der gibi davranışlar sergiler. Bu yüzden çiftleştireceğiniz kuşa dil ögretmeye kalkmayın, kendi öğrendiği kadarı ile yetinsin. Ki yanına gelen müstakbel eşi "bu nece konuşuyor gı?" demesin.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol