machu picchu

taethorden
İnkaların antik şehri olan Machu Picchu, bir İnka hükümdarı olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450'li yıllarda yaptırılmıştır. 100 yıl sonra ise terk edilen bu antik kentin birçok sakininin, seyyahların getirdiği çiçek hastalığı nedeniyle öldüğü düşünülmektedir.

Şehir, İnka başkenti Cuzco'nun sadece 80 kilometre ötesinde olduğu halde, İspanyollar hiçbir zaman Machu Picchu'yu bulamamışlardır. Yağmalanmayan ve yıkıma uğramayan bu kent yıllarca saklı kalmıştır. Kentin adı Quechua diline göre “yaşlı zirve” anlamına gelmektedir. Yüzyıllar boyunca çevresi sık ormanlarla kaplı olan bu şehrin varlığından çok yakınındaki yerler hariç kimsenin haberi olmamıştır. 1911'de Yale Üniversitesi'nde akademisyen olan Amerikalı tarihçi ve kaşif Hiram Bingham eski İnka başkentine yaptığı seyahat sırasında yerli bir çiftçinin yardımıyla Machu Picchu'yu bulmuştur. Bingham uluslararası dikkati Machu Picchu üzerine çekmiş, şehrin tamamının ortaya çıkması için 1912'de büyük kazı çalışmalarını organize etmiştir. Bingham'dan önce başkalarının da Machu Picchu'yu keşfettiğine, ancak dünyaya duyurmadıklarına dair söylentiler mevcuttur. 1983'te ise UNESCO bölgeyi Dünya Mirasları Listesi'ne almıştır; şehir UNESCO tarafından “mimarinin mutlak başyapıtı ve İnka Medeniyeti'nin benzersiz tanığı” olarak tanımlanmıştır.

Kent, Cuzco'nun 80 kilometre kuzeybatısında olup Machu Picchu Dağı'nın doruğundadır. Ortalama deniz seviyesinin 2.430 metre yukarısında bulunur ve Güney Amerika'nın en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Latin Amerika'daki en çok turistin ziyaret ettiği bu alan Peru'nun da en ilgi çekici yeridir.

Şehir kentsel ve tarımsal bölgeler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yukarı şehir kısmında tapınaklar ve aşağı şehir bölgesinde ambarlar bulunmaktadır. Mimarisi bulunduğu dağa göre tasarlanmıştır. Yaklaşık 200 yapı doğu-batı yönüne paralel geniş teraslardan oluşmaktadır. 200'de fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı taş yapılar ve 3000 basamak günümüze oldukça iyi korunarak ulaşmıştır. Machu Picchu'nun yapılış amacına dair birçok teori ortaya atılmış olmasına karşın en çok kabul gören teoriye göre şehir, 700'den fazla İnka asil ve din adamına ev sahipliği yapmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol