hurma

nushirevan
ramazan ayının yaklaşmasıyla soframıza teşrif etmeye hazırlanan über faydalı meyve. yemeğin başında ve sonunda yendiğinde ayrı ayrı faydalı olan bu meyve hakkında konuşmak gerekirse aklıma iki şey geliyor:

ilki asr-ı saadetten.. hz.peygamber medineye hicret ettikten sonra yüreğindeki bir sıkıntıyı ensara anlatır. mealen "medineye girerken hurma ağaçlarının dallarını kestiğinizi gördüm, kesmeyin yazıktır" der. ensar bu küçük isteği sorgusuz sualsiz kabul eder. 1 yıl sonra hurma mahsülünün oldukça azaldığı görülür. hz.peygamber bunun nedenini sorar. ensar mealen "siz teşrif etmeden önce ağaç dallarını mevsiminde buduyorduk ki o zaman daha fazla meyve versin. siz dileyince biz de artık kesmedik. o yüzden mahsül az" derler. hz.peygamber bir hata yaptığını anlar ve "bundan böyle kesin, bildiğiniz gibi yapın" der. bu kıssa dünyaya gelmiş ve gelecek ruhlar arasındaki en şerefli insanın da beşeri hatalar yapabileceğinin bir delilidir.

ikinci mevzu ise bugünden.



Hurma alırken "medjoul" hurmaların çoğunun İsrail'den, "mebrum" hurmaların çoğunun Medine'den geldiğini unutmayalım. Tespit etmenin kolay yolu, içindekiler kısmının altında MENŞEİ kısmında yazmasıdır. Hani belki bilmek istersiniz
nurse
En vazgeçemediklerimden. Size çok güzel bir tarif bırakayım şuraya, dener kulaklarımı çınlatırsınız.

7-8 adet hurma
1 yemek kaşığı kakao
Bir miktar portakal kabuğu rendesi
5-6 kaju veya fındık,fıstık vb
Hepsini rondoya koyuyor bızt bızt çekiyorsunuz. Folyo içinde şekillendirip dondurucuda 1 saatçik tutuyorsunuz. Dondurucudan çıkarınca yaklaşık 10 parçaya ayırıp öğün olarak 2 -3 tane tüketebilirsiniz. Düşen Şeker değerlerini dengelemede üstüne yok efenim. Afiyet olsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol