el paramo

nushirevan
2021 yapımı, korku/gerilim/gizem türünde, ispanyol netflix filmi.



Filmi az önce bitirdim. Kafamda bazı sorular vardı ve interneti taramaya başladım. Türkçe olarak hiç bir yorum bulamadım. Sanıyorum bu ilk olacak.

Öncelikle bambaşka bir filmle karşı karşıyayız arkadaşlar. Çünkü filmi sonuna kadar merak ve gerilimle izlememe rağmen, bir yanım "ne izledim ben şimdi?" sorusunu sordu durdu. Filmden sonra arkadaşlarıma tavsiye edip etmeme arasında kaldım. Bu duyguyu en son 2017 yapımı "Mother!" Filminde yaşamıştım. Daha sonra filmin metaforik anlamları olduğunu keşfettiğimde, filmin esasen neredeyse bir şaheser olduğunu fark ettim. Bu filmde de, bunun gibi bir olay var mı tam çözemedim. O yüzden "bir izleme tavsiyesi değildir" diye not düşmeliyim (bkz:bgv)

Gelelim filme: Film dünya savaşlarının sıkıntılı zamanlarında, savaşın kötülüğünden kaçmak ve huzurlu bir hayat yaşamak için ıssız bir yerde yaşayan bir aileyi anlatıyor.



Melankolik, garip bir hayat yaşayan ailemizin hayatı, nehirden gelen bir sandalla değişir. Sandalda yaralı bir adam vardır. Adamın kısa sürede ölmesi sonucu verilen kararlar, yapılan yanlışlar ardı ardına gelir ve ev ahalisinin aklî dengeleri bozulmaya başlar. Hiçliğin ortasındaki bir kulübede, korkuyla beslenen bir yaratık kapıyı zorlamaktadır.



Film merak unsurunu daima diri tutuyor. "Aile bireylerine neler oluyor, dışarıdaki tehlike nedir, aile bireyleri hayatta kalabilecekler mi" diye düşünürken, filmin ortasına kadar geliveriyorsunuz. Ha, korku konusunda çok başarılı olduğu söylenemez. Gerilimi de aile bireylerini kaybetme korkusu üzerinden veriyor. Ancak o da vasat kalıyor. Yaratık konusunda ümitleniyorsunuz ama o da karanlıklar arasında seçmeniz zor (gece izleyin bu yüzden) Hikaye garip, diyaloglar alışılmış olmayınca, filmi izlettiren tek şey merak kalıyor. Korktum mu? Hayır. Gerildim mi? Eeeh.. Gizemli mi? Ha, o var işte..

Puanım: 6.5/10

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol