dunning-kruger sendromu

nightfall
bir konuda az bilgi sahibi olan kişilerin konuyla ilgili üstünlük yanılsaması yaşaması durumu. yani kişinin bir konudaki yetersiz bilgilerinin onda oluşturduğu mesnetsiz öz güven olarak tanımlayabiliriz.
gaucho
Justin Kruger ve David Dunning isimli iki abd'li araştırma​cı ''Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır." gibi bi hipotez ortaya koymuşlardı.yapılan araştırmalar sonucunda şöyle sonuçlar ortaya çıktı;
Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir. Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler. Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.
1999 yılında ortaya atılan görüş, 2000 yılında Justin Kruger ve David Dunning'e psikoloji dalında Ig Nobel Ödülü kazandırmıştır.
İmam şafi'nin Bir delil ile 40 alimi yendim . Ama 40 delil ile bir cahili yenemedim ! Sözünü hatırlara getitir aslında bu sendrom.
Dikkatli şekilde bakın çevrenize lütfen.bu sendromu yaşayan ve sendromun gereği olarak bu durumun farkında olmayan çokça insana rastlayacaksınız.
1
christian rosenkreuz christian rosenkreuz
bir de insan daha çok şey öğrendikçe başka insanların onu eleştirmesi daha çok hoşuna gidiyor. ya da bu sadece benim için geçerli bilemiyorum.

eskiden yaptığım işe gelecek kötü eleştirilerden ölesiye korkardım. şimdi insanlara yaptığım işlerin kötü yönlerini bulabilmesi için yalvarıyorum neredeyse. çünkü insan hata yapa yapa öğrenen bir varlık bence.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol