doctor sleep

nushirevan


2019 yapımı fantastik/gerilim türündeki film. Yine bir stephen king eserinden uyarlaması olmakla birlikte, sinemada bir külte dönüşen the shining'in de devamı niteliğinde. Henüz seyretmemiş olanlar için söylüyorum; olayları daha net anlayabilmek için ilk filmi izlemelisiniz. Çünkü bu ikinci filmde birinciye çok gönderme var, hatta ilkini izlemeyenler için filmin finali "bu da nerden çıktı şimdi?" Hissi uyandırabilir.



Filme gelecek olursak "spoiler" vermeden bir fikir sahibi olmanız için bir kaç şey söylemem gerekiyor:

İlk filmde piskiletiyle hayalet ikizlere nanik yapıp, cildi çürük incire dönmüş cıbıl neneye hallenen küçük andy, büyümüş koca adam olmuş. Normal bir hayat yaşamaya çalışıyor ama geçmişi peşini bırakmıyor. Nihayet masum hayatları korumaya çalışırken geçmişi ile yüzleşmek zorunda kalıyor.


Bu kısımda bir eleştirim olacak. Şu (bkz:#71440) giri'de söylediğim üzere ilk film, artık kronikleşen "king romanlarını sinemaya çevirirken b*k etme" hastalığından kurtulamamıştı. Evet, Jack Nicholson'un müthiş performansı olmasa, King hayranları tarafından muhtemelen yerin dibine sokulacaktı. Çünkü King, iyi ile kötünün mücadelesini bir mekân (otel) üzerinden anlatmaya çalışmıştı romanında. The Shining, her ne kadar fantastik öğelerle bezenmiş olsa da temelde Andy'nin babasının psikopatlığı üzerinden yürüdü. Nicholson'ın daha otelde göreve başlamadan önce yaptığı mülâkat sahnesine bakarsanız, adamın zaten normal olmadığını hissediyorsunuz. Eğer adam manyaksa, mekanın özelliği de hafifliyor doğal olarak. İzleyici "adam zaten manyaktı, hepten balatayı kopardı" diyor filmde. İşte bu problemi ikinci film çözüyor. İyi ve kötü mücadelesi, malum otelde son buluyor ve mekânın şerefi âdeta iade ediliyor. The Shining, ışıldama, parıltı gibi tercüme ediliyor. İlk filmde bu doğa üstü yetenek, üstün körü geçiliyor. Ama ikinci film, bunun üzerine adeta bir evren kuruyor. Bu temayı al, marvel gibi nesiller boyu devam edecek hikaye yaz gitsin yani o derece.


İlk filmi aşağı çektiğini söyleyen çok yorum var eleştirmenler tarafından ama ben katılmıyorum. İlk film, ne kadar başarılı olsa da King'in yansıtmak istediğini izleyiciye aktaramamıştı. Bu film bunu yapıyor. Ben ayrı ayrı değerlendirilmesini tercih ederim.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol