devletin dinlere bakış açısı nasıl olmalıdır sorunsalı

karambol
Bir ülke şeriatle yönetiliyorsa (bkz:israil), (bkz:Arabistan ) diğer dinlere bakış açısını sorgulamak mantıksız olur.

Fakat (bkz:laiklik) temelli ülkelerde dinlere ve o dine mensup olanlara eşit yaklaşmak şarttır.
Eğer vergi sisteminde vatandaşların dinlerine göre bir ayrımın yoksa, hizmette de bir ayrımın olmamalı.
Müslümana cami yapıyorsan, Hıristiyana da kilise yapmak zorundasın.
Diğer türlüsü İslamiyetin adaletine aykırı. (Ülkemizi yönetenlerin müslüman olması hasebiyle islamın adaletine vurgu yapma gereği duydum)
nushirevan
(bkz:laiklik) eğer algılanan manada ''her dinden insana eşit yaklaşmak''sa, bunun bayraktarlığını islam hukuku zaten yapar. ancak (bkz:laisizm) bu değil.

unutmamalı ki (bkz:mekke'nin fethi)'nde ilk emir müşriklerin can ve mal güvenliği idi.(bkz: fatih sultan mehmed)'in istanbul'u fethinden sonraki ilk icraatı zarar gören kilise ve havra'ları tamirdi.

kaldı ki ülkemizde müslüman sayısı çok olduğundan camilerin oranı kilise'ye göre daha fazla. ayrıca kilise'lerin devletin müdahalesi altında olmama gibi bir tercihleri var. örneğin fener rum patrikhanesi'ne bağış yapabilirsin ama bir diyanet camisi gibi idare edilmesi mümkün değildir. o türden bağışlar, hizmetler de zaten yapılıyor. bakın mesela trabzon'daki sümela manastırı'ndan, van'daki akdamar kilisesi'ne kadar revizeler ve hizmetler devam ediyor.

yani esasen eğer bir ayrım yapılıyorsa, bu bahsi geçen diğer dinlere ait kuruluşların herhangi bir boyunduruğu kabul etmiyor olmalarından kaynaklanıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol