çay edebiyatı felsefesi yapmak

glveren
Dilin Yapısı, Düşünce Ve Anlam Arasındaki Karşılıklı Bağlantı



Dilin yapısı, düşünce ve anlam arasındaki karşılıklı bağlantı içindedir. Dilsiz düşünce düşüncesiz dilsiz olmaz. Anlamlarla düşünce dil bu üçgen çerçevesinde farklı anlam ve yöntemlerle, anlam mana katmak için çalışır ve karşımızdaki insanlara bir şeyleri anlatmak için, bizler için bir araç ifade etmek için bir köprü kesin bir bakış açısıdır. Bu açıdan belirsizlik bir anda kaybolur, belirgin görülür anlaşılır olur. İnsan düşünürken çelişki içinde kalabilir, düşündüğünü çözümleyebilir yola kalabilir, ön dayanağı olmayan her türlü düşünce, anlamların merkezine uğramadan dilin süzgecinden geçmeden bir anlam ifade etmez.

Düşüncenin denetiminden yoksun olan insanın düşüncesi, anlam anlatma konusunda daldığı hayal âleminden kendisine anlatacağı güzel tatlı bir dili yoksa bir boşluk olarak kendisine döner durur.

Dil dediğim konuşmaktan öte, dili süsleyerek edebiyatla şiirle hecelerle bahar çiçeklerinin kokusuyla, aşkın coşturan coşkusuyla süslemedikten sonra, anlatılan yavan ve anlamsız kalır. İşte bu bağlantı hem düşünceyi tazeler anlam ve manayı süsler dokunuşuyla insanı etkiler, insanlarında kendisine doğru gelerek hem kendisinin, hem de insanın kendi kendisine dönerek birbirlerini kucaklaşmasını sağlayarak bir yerden başlayarak bir yere gönüllere merhamete gülümsemeye varmasını sağlar, vesselam.
Mehmet Aluç-Gülveren
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol