iran

mahur
Doğu sınırlarımızdan komşu olduğumuz ülkedir. Ayni zamanda Ülkemizde en derin önyargıları üzerine çeken bir ülkedir. irana gideceğim deyince herkesi bir telaş alır, ne işin var orada, ne yapacaksın, ülke mi kalmadı gezecek, ama onlar şii, gibi gibi sorulara ve küçümsemelere maruz kalırsınız. Dünyanın bir ucundaki ücra bir ülkeye gitseniz bu kadar tepki görmezsiniz.
irana gitme niyetiniz yada iran hakkında bilgi almak isterseniz amin maalouf'un semerkant kitabını şiddetle tavsiye ederim. Büyük selçuklu devleti zamanından başlayıp iran devrimiyle biten şahane bir eser. Roman türünde bir eser olduğu için çabuk okunabiliyor.

Suç oranı en düşük, intihar etme oranının en az olan ülkelerden biridir. Bu oranlar doğrultusunda Güvenlik açısından turkiyeden katbekat daha güvenilir bir ülkedir. Ekonomi ise diğer ülkelerce gördüğü amborgalar dolayısıyla kendi kendine yetebilen bir sistemi mevcuttur. Sanayisi gelişmemiş olsada kendi kendine üretebilen ve yetebilen bir ülkedir. iran mutfağı bizimki gibi çok yağ kullanılmadığından diye tahmin ettiğimden obezite sorunuda yoktur. Ama şehirlerdeki kadınlar hepsi estetikli. Yaşlı teyzeler bile böyle.
iran edebiyatı, farsça bizim edebiyatımızı en çok etkiliyen ekoldur. Sokakta türkçe bilen birçok kişiye rastlayabilirsiniz. iran şairler ülkesidir. iran Sineması ise düşük bütçeyle harikalar yaratan bir üne sahiptir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol