mürid

nushirevan
Günümüz algısında; bağlı olduğu değerlerden çok o değerleri temsil ettiğini iddia eden kişilere olan bağlılıklarıyla bilinen, sabit fikirli, bu anlamda eleştiriye katiyetle kapalı kimselerdir.

Örneğin:

Bediüzzaman'ın öğretilerinin takipçileri olduğunu iddia eden Fethullah Gülen, zamanla sözde temsil ettiği değerlerden öne çıkmış ve takipçileri, yani müridlerinin kendisine mutlak itaatini sağlamıştır.

Nakşibendi öğretilerini takip edip öğreten Mahmut Ustaosmanoğlu zamanla müridleri tarafından saygı ve sevgide aşırıya kaçılarak insanüstü bir mertebede değerlendiriliyor ve tabiiyet nakşi'liğe değil artık Mahmut Efendi Hazretleri'ne.

Bilimi ve medeniyeti merkezine alıp, bir ülkenin yeniden kuruluşunda başrol oynayan Mustafa Kemal Atatürk, zamanla temsil ettiği değerlerden çok kendisine arfedilen sembollere tabiyet edenleri bulmuştur etrafında. Bugün heykelleri, hitabesi, partisi, adı bile temsil ettiği değerlerin önüne geçmiştir müridleri tarafından. Bugün bir kemalist, laikliğin tartışılmamasını ilke ve inkılâplarının tamamına değişebilmesinin ardındaki mantıksızlık da budur.

Örnekleri daha da çoğalabiliriz ama farklı mecralardaki bu örneklerdeki müridlerin tamamı, bu özelliklerini kabul etmez ve şiddetle inkâr eder.

Oysa açık fikirli, eleştiriye açık olmanın temelinde "acaba?" Sorusunu sormak ve tahammül etmek yatar. Mürid'te bu haslet yoktur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol