bağlaç olan da de ile hl eki olan -da -de farkı

merdumgiriz
Merhaba arkadaşlaaaar, kanalıma hoş geldiniz! Bugün sizlerle bağlaç olan "da, de" ile hâl eki olan "-da,-de" arasındaki farkları konuşuyor olacağız. Hani şu bizleri "ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?" diye saatlerce düşündüren iki küçük baş belâsı. Hazırsanız başlayalım:

hâl eki olan "-da, -de"

bu ek ile ilgili bilmemiz gereken yalnızca 2 ufak bilgi var:

1. bulunma hâl eki olan ve eklendiği kelimeye adından da anlaşılacağı üzere "bulunma" anlamı katan "-de, -da" her zaman bitişik yazılır:

kalemin bende kalmış.
yarın evde olacağım.

2. eğer bu ek "f,s,t,k,ç,ş,h,p" sesleriyle biten bir kelimeye ekleniyorsa ünsüz sertleşmesine (benzeşmesine) uğrayarak "-ta, -te" hâlini alır:

sokakta kedi gördüm.
bu kitapta güzel bilgiler var.


bağlaç olan "da, de"

1. mutlaka kelimeden ayrı yazılır.
2. cümleye "dahi, bile, ayrıca" anlamı katar.
3. ünsüz sertleşmesi (benzeşmesi)ne uğramaz. (yani "te, ta" şeklinde bir kullanımı yoktur.)

kalemini de unutmuşsun.
o da bizimle gelecek.
bu sokak da çok temiz. (3. kuralda belirtildiği gibi "k" sessiziyle bittiği hâlde ünsüz sertleşmesi gibi bir durum yok.)


son olarak karşılaştırmalı iki örnek verip konuyu özetleyecek olursak:

kitabımı evde unuttum. (bulunma hâl eki)
bu ev de çok güzel. (bağlaç)


Umarım keyif alarak okuduğunuz ve hep hatırınızda kalacak bir bilgilendirme yazısı olmuştur arkadaşlar. Kanalıma abone olmayı unutmayın, paylaşımı artı oylamasanız da olur. Bir sonraki konumuz "bağlaç olan 'ki' ile ek hâlindeki '-ki' arasındaki farklar" olacak. Takipte ve hoşça kalın!


Not: öğretmen olup zaman, mekân, kişi ayırt etmeksizin ödev vermeden duramayışımı mazur görün arkadaşlar. Bu paylaşımı okuyanlardan sonrasında yapmalarını rica edeceğim bir şey var. Lütfen arşivlerimizi karıştırıp eski girilerimizi kontrol ederek hatalarımızı düzeltelim ve tekrarlamayalım. İçinden çıkamadığınız bir durum olursa bir mesaj kadar uzağınızda olacak, size yardımcı olmaktan keyif duyacağım.

Güven Sözlük Tdk Şubesi

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol