23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı

nushirevan


Ulusal meclisin açıldığı güne ithaf edilen çocuk bayramıdır. Resimde de görüleceği üzere, dualar, hatimler ve kurbanlarla açılan meclisin açılış günü, Mustafa Kemal'in sağlığında Ulusal Egemenlik Günü olarak kabul edilir.

1935 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanı Fuat Bulca, bu günün çocuk bayram olması için Mecliste teklif verir ancak o günki meclis tarafından reddedilir.

Ne acıdır ki gayri resmi çocuk bayramını resmileştirmek Kenan Evren''in MGK'sına kalır.



Bu galatımeşhur, "Ata'nın çocuklara armağanı" şeklinde eğitim sistemine de girince, tıpkı kendisine ait olmayan sözleri o söylemiş, Mustafa Kemal'e aitmiş gibi gösterdikleri gibi, bu günü de onunla özdeşleştirirler.

Atasına şükran duyan bir toplumduk, öyleyiz ve bundan sonra da öyle olacağız. Ancak bizim bildiğimiz, bize öğretilen, dna kodlarımızdaki şekliyle. Biz birini rahmetle yâd etmek için ruhuna fatiha okur, fakir doyurur, sadaka-i cariye dağıtırdık. İslamiyetle tanışmadan önce bile, Mason mabedi tipindeki yapılarda düdük çalmaz, put gibi dikilmezdik.

Hatalarıyla, doğrularıyla Mustafa Kemal yakın tarihte bu vatana hizmet etmiş insanların başında gelir. Elbette onu anmak, rahmetle yâd etmek de gerekir.

Tek sıkıntı; bunu ülkeden nice zorluklarla kovulan işgal kuvvetlerinin yöntemi ile yapmak vesselam.
secret men
23 Nisan 1920, milli iradeyi her türlü gücün üstünde tutan milletimiz için, milli iradenin dışında ve üstünde hiçbir gücün, hiçbir yönetimin, hiçbir vesayetin tanınmayacağının ve tam bağımsızlık yolunda ilerleyişimizin ilanıdır. Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlık destanı yazan aziz milletimiz, Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından her alanda hızla gelişmeyi ve ilerlemeyi ilke edinmiş; Türkiye bugün, dünyanın saygın ve örnek ülkelerinden bir durumuna gelmiştir. Milli egemenliğimizin temelleri atılırken, aziz milletimiz her yaştan ferdiyle zafere ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolda birlik ve beraberlik içinde yılmadan mücadele vermiştir. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Tüm çocuklarımızın, tüm dünya çocuklarının bu müstesna bayramını gönülden tebrik ediyorum.
mahur
2020 yılı 23 nisanini pencere süsleyerek kutladığımız ulusal egemenlik ve çocuk bayramımızdır.
1
nurse nurse
Maşallah. Yazı, baharı hissettim biran..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol