acele işe şeytan karışır mı

kerim
Bu girinin içeriğini öğrenmek için acele ediyorsunuz. Fakat yazıyı okumayı bırakanlar varsa onların da aceleci bir kişiliğe sahip olduklarını düşünmeye başladım. Çünkü böylesine önemli bir konuda yazıyı yarım bırakıp gitmiş olmayı bir türlü anlamıyorum. Unutmayın, hiçbir zaman sizden ne istendiğini ya da istenmediğini anlamadan eyleme geçmeyin. Yoksa hata yapma payınız artacaktır. Bu nedenle bu acelecilik konusunun dinimizdeki yerine de bir bakmak istiyorum. Çünkü hayatımızı düzenlerken sıkça başvurduğumuz dinimizin birçok soruna çare olan bir yaklaşıma sahip olduğunu biliyoruz.
Ayeti kerime'de Rabbimiz; “İnsan pek acelecidir.” [İsra 11] diye buyurmuştur ve bu aceleci yönümüze dikkat etmemiz gerektiği konusunda bir vurgu vardır. Ayrıca bir hadis-i şerifte de “Acele şeytandan, teenni Rahmandandır.” [Tirmizi], acele yapılan işlerin olumsuz sonuçlar vereceği ifade edilmiştir. Yahut da “acele işe şeytan karışır” hadisinde gerçek anlamda bir ifade vardır. Yani şeytan acele yapılan işlere daha kolay etki ve yönlendirmede bulunabilmektedir. Hadis'te geçen teenni kavramı ise ilerisini düşünerek acelesiz iş görme, ağır davranmayı ifade etmektedir.

Bu ayet ve hadisler bize acele işin hayırlı olmadığını, hayırlı sonuçlara götürmeyeceğini anlatmaktadır ki acele ettiğimiz birçok konuda bunu deneyimlerimizle de test etmiş oluruz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol