elma

nushirevan
yaygın tüketilen bir meyve.

Elma, hristiyan ve yahudi kaynaklarında Hz.Adem'i cennetten kovduran meyve olarak tasvir edilirken, mitolojilerde de önemli bir yeri var.

Kabala kaynaklarına göre elma; ışık getirenin, Lucifer (şeytan) 'in sembolüdür.

Robin Hood'un kafa üstü hedef tahtası olmasının yanısıra, yine masallarda Pamuk Prensesin de aldanmasını sağlayan bir elma mesela..

Hep mi kötü anlamı var bunun? Elbette hayır.
Literatüre göre Newton'un yerçekimini bulmasını sağlayan da bir elma değil miydi?
Bilişim devleri Macintosh ve Apple'ın logoları birer elmaydı.

Amerika'nın sembol şehri New York'un bir adının da ''Big Apple'' olduğunu duymuşsunuzdur.
Garipsemeyin biz de Osmanlılar zamanında Roma/Viyana şehirleri için ''Kızılelma'' diyorduk.

İskandinav mitolojisinde de yine İdun adındaki tanrıça, tanrılara ölümsüzlüğü veren elmaların bekçisi olarak tasvir ediliyor.


Herkül olarak bildiğimiz Herakles'in 11.görevi de elmalarla ilgilidir:

Toprak ana Gaia, Zeus'un karısı Hera'ya düğün hediyesi olarak; yiyen kişiye ölümsüzlük veren Altın Elma ağacını verir. Hera hesperidler olarak bilinen doğunun perilerine bu ağaca bakma görevini verir. Bunun yanında bekçi olarak da yüz başlı, zehirli pençeli ejderha Ladon'u ağacın yanına diker.

Argos kralı Eurystheus, Herkül'ün bundan önceki 10 (başarılı) görevinde tanrılardan bir şekilde yardım aldığı gerekçesiyle 2 görev daha verir. Bunlardan ilki Hera'nın Altın Elma ağacından elma çalmak olacaktır. Herkül bu görevi tamamladığında ölümsüzlüğe erişir.

Bu kadar mı? Değil elbette..

Elmayı yatay kestiğinizde çekirdek kısmının yıldız (pentagram) şeklinde olduğu görülür.


Bir çok kaynakta elma ile pentagram sembolize edilmiştir. Bunun sebebi Venüs'ün gökyüzündeki yörüngesinin de tıpkı bir yıldıza benzemesidir.


Yine günümüz biliminin temellendirildiği yunan efsaneleri de buna benzer bir şeyi anlatıyor:

Efsaneye göre fesatlık tanrıçası Olimpos'ta davet edilmediği bir düğünü karıştırmak için ortaya üzerine ''en güzeline!'' yazdığı, altın bir elma atıyor. Tanrıçaların her biri kendisinin en güzeli olduğunu iddia ettikleri için tartışmaya başlıyorlar. Nihayet altın elmanın kime gideceğine karar vermesi için Zeus'a gidiyorlar. Zeus, tanrıçaların arasında karısı Hera da olduğu için karar vermenin doğru olmadığını düşünüyor. Bu zor görevi Kaz Dağları'ndaki bir çoban olan Paris'e veriyor. Paris, Hera, Afrodit ve Venüs tanrıçaları arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Hera ve Afrodit kendilerini seçmesi karşılığında insanın aklının alamayacağı vaatlerde bulunuyor. Venüs ise, vaat edilenlerin güzelliği örtebileceği endişesini dile getirerek hiç bir vaatte bulunmuyor.

Tarihin kayıtlara geçen ilk güzellik yarışmasını; altın elma ödülüyle, böylece güzellik tanrıçası Venüs kazanıyor.

Elma; pentagram ile, pentagram Venüs ile özdeşleşiyor.

Mehmet Ali Birand 2009 Hürriyet yazısında şöyle yazmış:

''Oval Ofis dediğiniz yer, aslında biraz genişçe bir oda. Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama'nın görüşmeleri uzayınca, program değişti. Hesapta olmamasına rağmen, bizleri içeri davet ettiler ve iki lider açıklama yapmaya başladılar. Bir ara gözüm, odanın kenarında bekleyenlere takıldı. Başkan yardımcısı Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, Dışişleri Bakanlığının yeni parlayan isimlerinden Phil Gordon. Ne göreyim, Başkan'ın yemesi için hazırlanmış elmaları almışlar, hem sohbet ediyor, hem de karınlarını doyuruyorlar.''

Birand'ın yazısının temel amacı, Oval Ofis ve Amerikan başkanının, dolayısıyla amerikan devletinin sadelikten yana olduğu, müsrif olmadığı algısıydı. Nitekim yazının ilerleyen bölümlerinde ''Obama'nın masası eski kokuyor'' diye de ekliyordu. Yılların kurt gazetecisi, kadim bir algı manipülasyonu deniyor olsa da, söz konusu amerika olduğunda sembollerin, tabloların, ikonaların, heykellerin, hatta şömine üstü duran şamdanların bile bir hikayesi olduğunu biliyordu.

1 doların üzerine envai çeşit sembol yerleştiren kurucu mason amerikalılar, başkanlık ofisini es geçer mi zannediyordunuz? Elbette hayır.








Bu elmalar, ilk önce Obama'nın ''oval ofis dekorasyonu'' olarak lanse edilmiş, daha sonra ''eşi Michelle'in sağlıklı seçimi'' olarak evrilmiş, nihayet ''eski başkanlar da kullanıyordu, misafirler için sunumu ve tüketimi kolay yiyecek'' olarak tanıtılmıştı. Nitekim takım elbise giyen adamlar için, elma yerken suyu üzerine dökülmez, çekirdekli tüketilebilir, tek elle yenilebilir, hemen her yerde yetişen ve herkesin sevebileceği, tişleri temiz tutan, bilimum vitamin barındıran bir meyvedir.

ABD Başkanı Obama'nın iphone kullanmadığı haberlerini duymuşsunuzdur. Gerekçe olarak iphone'ların güvenilirliğinin olmadığı söyleniyordu. Pentagon olmak üzere ABD'deki birçok devlet kurumu kriptolu güvenliğe sahip olan BlackBerry telefonlarını tercih ediyor. Başkan Obama da bu modaya uydu haliyle.

Apple şirketinin Obama'nın başkanlığından bu yana izlediği çizgiyi takip ederseniz, büyük çöküşe şahit olabilirsiniz. Evet, dünyanın en büyük şirketi Apple günden güne eriyor ve küçülüyor. Buna Obama gibi ünlü isimlerin, menfi propagandaları da eklenince şirketin geleceği gerçekten düşündürüyor. Apple bu sırada boş durmadı elbette. imessage uygulamasında Obama ismini ''güvenliği gerekçe göstererek'' şöyle sansürledi.



2015 yılında ise fitil ateşlendi. ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Bernardio'da engellilere hizmet veren bir devlet dairesinde saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 14 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. Olayı araştıran FBI saldırgana ait bir iphone ele geçirdi. Şifreli iphone çözülmesi için Apple şirketinden talepte bulunuldu. Apple dünyadaki bütün iphone kullanıcıları arasında ''kişisel bilgilerin güvenilirliği''ni gerekçe göstererek FBI'a bu bilgileri veremeyeceğini iletti.



Olay mahkemeye taşındı. Olay bir restleşmeden öte bir devlet krizine dönmüş durumda. Dava halen devam ediyor.

Hem cumhuriyetçi, hem de demokrat adaylara kongre süreçlerinden beri teknolojik destek sağlayan Apple, demokrat Obama ile de Cumhuriyetçi Trump ile de böylece kötü olmuştu. Öyle ki Trump, hem konuşmalarında hem de twitter aleminde apple için boykot çağrısı yapmıştı.

Obama ve yeni başkan Trump başkanlık ofisinde devir teslim için bir araya geldiler ve şöyle fotoğraflar verdiler.

Sanki başkanları değil, elmaları gösteriyorlarmış gibi :)




neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol