8 mart dünya kadınlar günü

nushirevan
Geçmişte yaşanan üzücü hadiseleri hatırlatan bir gündür.

Osmanlı hanedanının sürgün edildiği yıllarda telgrafına,

“Ankara'da, Türkiye Reisi cumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne”

diye başlayan Sultan Abdülhamid'in kız kardeşi Seniha Sultan'ın, Kemal Paşa'dan tek dileği şudur:

“78 yaşındayım. Odadan bile çıkmak iktidarına mâlik bulunmadığımdan karar-ı ahire tebaiyet maddeten imkân haricindedir. Hayattan artık bir nasibi kalmamış olan benim gibi bir ihtiyarın takarrüp eden son günlerini odasında geçirmeye müsaade buyurmanızı istirham eylerim. Seniha binti Abdülmecid”

Sonra ne mi olur? Yaşlı sultanın isteği reddedilir ve karga tulumba gemiye bindirilip sürgüne gönderilir. Fransa'nın Nice şehrindeki rutubetli bir hizmetçi odasında, fakir ve kimsesiz biri olarak vefat eder..

nurse
Mutluluk nidaları, kahkaha dolu anılar, eşsiz hayaller, mutlu yarınlar,bahar kokulu günler intihar eden birgenç kızın avucundan okunmamalı, annelerin çocuklarıyla geçirdiği değerli anlar silik bir anı olarak ,yaşamaya söz verdiğimiz günler sadece hayal olarak kalmamalı..
Biz kadınlar en çokda ürettiğimiz kadar güçlüyüz ve üretmek bizim için sınırsız bir eylem. Sahip olduğumuz güç bazen sağladığımız adalette,verdiğimiz tedavide,çizdiğimiz projede bazen kalemimizden çıkan bir cümlede,kaldırdığımız kolide,sildiğimiz tezgahda, bestelediğimiz şarkıda,yaptığımız rolde, kurduğumuz sofrada,bazense yetiştirdiğimiz evlatta..

Biliyorum bugün #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ama ortada kutlanacak ne bir durum nede geçmişte bugünü anmaya değer bir anı yaşanmıştır. Bugün yüzlerce kadının çalışırken öldüğü hüzünlü bir gündür. Yıllar sonra bugün hala ölmeye devam eden kadınlarımız ise cabası. Kimse ölmesin,çocuklar annesiz,babalar ve anneler evlatsız kalmasın..

Renklerin tazeliği kadar güzel ,dökülen yaprak sayısınca değerli,mevsim geçişleri kadar olağan, baharın mis kokusu gibi bir hayatın,hayatım,hayatımız olsun..

Annem, anneannem ve öteki kadınlara...
nushirevan
Kendini erkeklerle eşit görüp, kendilerine özel bir gün yaparak kendi kendilerini ayrıştırarak eşitliği sağlamaya çalıştığını düşünen kadınların ironik bir günüdür. "Erkekler günü yoksa kadınlar günü de olmasın!" diyen cinsiyet eşitlikçisi bir kadın görmedim mesela. Yine de kutlu olsun. Mizahi açıdan "kadınlar erkeklerin bir üst modelidir" derler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol