interstellar

hic
günümüz fizik teorilerine göre yapılmış en iyi filmdir. film içerisinde meydana gelen olayların gerçeklik paylarının bulunması izleme keyfini dahada arttırmıştır. umarım evren ile ilgili teoriler arttıkça, bunun gibi güzel filmlerinde sayıları artar.
legolas
reel kuram ve kavramlar üzerinden çıkarımlarla yapılmış mükemmel kurgudur ,matrix var olması mümkün sürreel olasılıklar bütünüdür.
ikisi de leziz biri başka öbürü başka kafa, ama güzel kafa...
neverhide
filmin tek kötü yanı başrolün Matthew McConaughey e verilmesidir. nedense bir eğretilik bir olmamışlık. kim olurdu derseniz yüzlerce diğer oyuncudan biri olabilirdi belki ama bu değil.
uzayi isgal eden salyangoz
YTÜ mezunu bir iş arkadaşı diye tanımlanan kişinin söylemine göre sıkıcı bulduğu, izlediği vakit anlamadığı film. Lâkin film hakkında araştırma yapıldığı vakit bilimsel makaleler yazıldığı, Sinema dünyasında sanal gerçekliğin sorgulandığı, ön planda olduğu christopher nolan’ın yönetmenliğini yaptığı film.
nushirevan
Genel olarak konusunu özetleyelim:

Dünyada toprak, su ve hava yaşam için yeterliliğini giderek kaybetmeye başlamıştır. Cooper adındaki NASA 'nın eski pilot/mühendisi iki çocuğu ile beraber çiftçilikle uğraşmaktadır. Bir gün kızının odasındaki bir anomali onu gizli bir üsse götürecek ve dünyanın kaderini değiştirecek görevin başına getirecektir. Görevin başarılı olup olmaması ile ailesini bir daha görüp görememek arasında kalan Cooper 'ın hikayesi zaman zaman gerilimli, kimi zaman dramatik öğeleriyle hafızalarda yer edinmeyi başarıyor.

Şu dakikadan sonra eğer filmi izlemeyen varsa spoiler yiyecektir, dikkat!

Hollywood'un bir şaheser ortaya koyup, bir propaganda alt metni olmadığını daha önce tecrübe etmediğimizi bilirsiniz.

Matrix 'in Neo karakterinin adının Eon, One türevleri ile baba-oğul-kutsal ruh üçlemesine, hristiyanlığın teslis üçlemesine ulaşılabildiğini duymuşsunuzdur. Nitekim aşığı ''trinity''nin anlamı da ''üçleme-teslis'' anlamına gelir. Sahte dünyada ölüp gerçek dünyanın kurtarıcısı olan doğaüstü yetenekli kahramanın Hristiyanlığın mesih inancını desteklediğini söylemeye gerek yok herhalde.

Tıpkı örneklerinde olduğu gibi 3 saatlik Interstellar, hikayenin alt metnine bir hristiyanlık propagandasını esirgememiş bence.. Şimdi gelelim neden böyle düşündüğüme:

Aslında ilk kıvılcım şu sahne ile yandı:



Cooper 'ın zamanın fiziksel olarak temsil edildiği 3 boyutlu evrene geçiş yapması ve görevini tamamlamasının (kızına verilen mesaj) ardından bir sonraki evrene (gerçek dünyaya) geçiş esnasında: ''peki şimdi ne olacak?'' diye fısıldarken ekranda belli belirsiz şekiller uçuşmaktadır. Uzay gemisinin de belli belirsiz seçildiği şekiller arasında sakallı bir insan yüzü figürü resimdeki gibi dikkatimi çekti. Şu anda isa figürümüzün görünen sağ tarafında geminin bir kısmı göründüğünden tam seçilemiyor olabilir. Frame'ler arasında seçebildiğim bu ama siz sahneyi izleyerek daha net görebilirsiniz.

Daha sonra bu filmi analiz etmeyi düşündüm ki filmin eşsiz müzikleri kulaklarımda yankılandı. Evet! Yanlış duymadınız. Duyduğunuz müzik kilise orgundan başka bir şey değil.

Devam etmeden önce bir sembolden bahsedelim:

Tesseract kimileri için Avengers filminin parlayan mavi küpü zannedilse de, aslında hiperküp kavramını ifade eder. Açılmış bir zarın 3 boyutlusu gibidir ve şuna benzer:



Hristiyan sembolizminde tahmin edebileceğiniz gibi bu bir İsa'nın gerildiği çarmıhı anımsatır. Bu sembol sanat eserlerinde de kendini göstermektedir:



Cooper 'ın sadece sevgi ile müdahale edebildiği 3 boyutlu zaman evreni de tesseract'lardan oluşur:



''Kardeşim siz de bulmak isteyince herşeyin ucundan buluyosunuz! Üçgen yapsa ayrı dert koni yapsa ayrı dert!'' diyenleriniz az sabretsin. Alegori sadece bu kadar da değil.

Cooper kızını 10 yaşında dünyada bırakır. Aradan 23 yıl geçtiğinde seçilen kişinin kendisinin değil, kızı olduğunu fark eder. (10+23=33) İsa'nın 33 yaşında çarmıha gerildiği bilinir. Cooper'ın kızı da 33 yaşında incildeki tıpkı İsa gibi dünyayı kurtaracaktır.

Sadece bu kadar değil. ''Baba'' Cooper, uzaydaki serüveninin ardından tesseract ile birleşip ''ruh'' (ghost) olur. Çocuğu ile beraber kutsal üçlü/teslis inancı yeniden tamamlanır. Üstelik hristiyanlıktaki baba/kutsal ruh ayrımını da çok net bir şekilde ifade eder.

Filmin izleyicileri hatırlayacaklardır. Cooper ve ekibinin kara delik yolculuğundan önce Nasa uzaya 12 astronot daha göndermiştir zaten.. 12 havari olabilir mi? Ama onlardan haber alınamamış. Sadece birisine ulaştıklarında ise o, Cooper'a ihanet ediyor. Judas'ın hikayesini anımsadınız mı?

Devam edelim. Nasa bu projeyi ''Lazarus projesi'' olarak adlandırıyor. Lazarus İncil'de bahsi geçtiği üzere İsa'nın ölüyken dirilttiğine inanılan bir kişi. Yani yeniden dirilme anlamını taşıyor.

Cooper'ın mürettebatının Plan A ve Plan B olarak iki hedefi var. Bunlardan birisi, yaşam barındıran gezegeni bulduktan sonra orada üremek ve kolonileşmek. Yani insan türünün başlangıcı.. Adem ve Havva benzerliği ortada.

Son olarak sürekli soyadıyla çağrılan Cooper'ın adını söyleyelim. Senaryoya göre tam adı ''Joseph A. Cooper'' ama ortadaki ''A'' nedir?

Yeni ahitte İsa'nın babası Meryem'in kocasının adı Joseph'tir. Hatta ''Arimathealı Joseph'' derler. ''A''nın sırrı da çözüldü böylece..
dilemma
İyi film. Hoş film. Fakat abartıldığını düşünüyorum. Kime favori ilk 3 filmini sorsam (bkz:interstellar) diyor. Kendi alanında çok iyi bir film olabilir. Ama gelmiş geçmiş en iyi film değildir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol