akran zorbalığı

obsesif
akran istismarı şeklinde de adlandırılan, birçok çocuğun yaşamının erken dönemlerinde karşılaştığı fiziksel veya duygusal örselenme olup bir çocuğun benzer yaş grubundaki başka bir çocuğa sosyal, sözel, duygusal ya da fiziksel boyutta olan şiddetidir.

zorbalık yapan çocuk diğerini kimi zaman fiziksel kimi zaman duygusal yönden "zayıf" görüp tahakküm etmeyi ya da acı çektirmeyi amaçlar. zorba tutumlar şu şekilde sıralanmış ve örneklendirilmiştir:

- küçümseyici söylemler.
- dalga geçmeler.
- arkadan yapılan dedikodular.
- eşyalarına el koyma.
- kendisine yiyecek aldırma.
- ödevini yaptırma veya dışlama.
- görmezden gelme.

bu süreğen durumların son noktası ise fiziksel ya da cinsel boyutta olan saldırganlıktır. bazen herkesin göreceği şekilde bazen gizli yapılabilir. kimi zaman akran zorbalığı tehdit de içerir. akran zorbalığı, yapan kişi tarafından herkese karşı değil belli kişilere karşı yapılabilir. bunun yanında siber zorbalık da akran zorbalığı arasına dahil olarak adından sıkça söz ettirmektedir. özellikle ergenlerde ortaya çıkan siber zorbalıkta sosyal medya ortamlarını kullanarak iftira, tehdit veya mahrem kişisel bilgilerin paylaşımı ile intihara sebebiyet verecek oranda psikolojik travmaya yol açmaktadır.

akran zorbalığı kısa vadede her iki taraf için de oldukça yıkıcı etkiler oluşturan ancak uzun vadede bazı çocukların hayatında ve kişilik düzeyinde kalıcı tahribata neden olabilecek travmatik bir durumdur. araştırmalara göre zorbalığa maruz kalan kişilerde strese bağlı olarak ortaya çıkan bedensel rahatsızlıklardan başlıcaları baş ağrısı, mide ağrısı, konsantrasyon güçlükleri, uyku ve yeme ile ilgili problemlerdir. psikolojik düzeyde ise depresyon, sosyal anksiyete, saldırganlık davranışlarında artış, öz saygı düşüklüğü, intihar riskinde artış, travma sonrası stres bozukluğu gibi bozukluklar görülmekte ve yaşanmaktadır. aynı zamanda hem kurban hem de zorba durumundaki öğrencilerin akademik başarısının daha düşük olduğu, okula daha az bağlandıkları gibi sonuçlara da rastlanmaktadır. iş yerinde olan türüne ise günlük dilde yaygın kullanılan bir biçimde "mobbing" denilmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol